Volgers

vrijdag 14 juni 2013

Paus Franciscus

Ik ben het niet altijd eens met de paus, maar dit keer wel.
Hieronder de link naar het Katholiek Nieuwsblad van vandaag (14 juni 2013), met een toespraak van de paus op 5 juni jl., over mens en milieu.
Met dank aan Stan.

https://beta.rkdocumenten.nl/toondocument/?id=5000-0&index=alias_nl&host=rkdcloud&idCode=1.1

 https://www.rkdocumenten.nl/rkdocs/index.php?mi=600&doc=5000


maandag 29 april 2013

De Wachter

Dirk de Wachter is een van de bekendste psychiaters van Belgie. Althans volgens Trouw, dat afgelopen zaterdag een interview met hem publiceerde.
Psychiaters kijken in de ziel van de mens. Een blik in de ziel van véél mensen geeft ook een blik op de maatschappij waarin wij leven. Psychiaters worden zo cultuurfilosofen.
Hieronder een aantal citaten van De Wachter.
- We leven in het westen op een speedboot die sneller en sneller gaat; steeds meer mensen kunnen de moordende snelheid niet meer aan en vallen uit.
- We leven in een citroenpersachtige wereld van groei en nog eens groei.
- De kapitein van de speedboot roept dat we meer moeten produceren, langer, harder en efficienter moeten werken. Anders verliezen we de concurrentiestrijd met andere landen.
- Dit leidt tot groeiende uitval van mensen om psychische redenen en tot toenemend gebruik van psychofarmaca.
- We streven niet alleen naar ongebreidelde economische groei, maar hebben ook een obsessionele zucht naar geluk. Dat geluk wordt vaak materieel ingevuld. We leven in een kickcultuur. Het geluk zit in reizen naar exotische oorden, in fantastische ervaringen, in ongeëvenaarde sportprestaties. Fietsen op de Veluwe is niet meer genoeg, we willen naar de Mont Ventoux.
- We kunnen niet meer ongelukkig zijn. Dan gaan we naar een psychiater en vragen om een pilletje. Ongeluk, ziekte, dood, tegenslag horen bij het leven. We zijn vergeten dat het paradijs niet op aarde is.
- Consumentisme en het zoeken naar geluk moeten het gat opvullen dat ontstaan is door het wegvallen van kerk en geloof.. De kerk bood 2000 jaar lang een handvat bij ziekte en dood. Dat hebben we weggegooid. Er is alleen maar plat consumentisme voor in de plaats gekomen. We kopen van alles dat we niet nodig hebben. Daarmee willen we de zinloosheid vergeten.
Tot zover Dirk de Wachter.

Ook Bob Dylan spreekt (zingt) over onze vlucht voor de naakte waarheid:
"We sit here stranded, though we all do our best to deny it".

Geluk is het goed kunnen omgaan met ongeluk.

Premier Rutte riep onlangs ons, consumenten, op om meer te gaan kopen, om zo de economische groei te bevorderen. Het draait dus allemaal om economische groei, om méér, méér, méér.
Dat méér niet per se beter is, blijkt wel uit de woorden van Dirk de Wachter. Het streven naar voortdurende groei berokkent dus niet alleen schade aan het ecosysteem aarde, maar ook aan de ziel.  Hang naar meer groei veroorzaakt in landen als Bangla Desh nog weer andere schade. In Bangla Desh bouwde een bedrijfseigenaar illegaal 3 verdiepingen extra op zijn fabrieksgebouw, om nog meer kledingindustrie te kunnen huisvesten. Dan stort dat gebouw natuurlijk in, ten koste van honderden doden. Arme fabrieksarbeiders, meest vrouwen en kinderen, die toch al uitgebuit werden. Wij in het westen zijn daaraan medeschuldig. Wij kopen goedkope kleding. En westerse bedrijven kopen hun kleding in vanuit lage lonen-landen, van producenten die elementaire regels aan hun laars lappen.

Interviews met Dirk de Wachter zijn te zien via onderstaande links.

http://brandpunt.kro.nl/seizoenen/2013/afleveringen/31-03-2013/fragmenten/de_geluksverslaving

http://www.youtube.com/watch?v=xsiIKOjbZRk

vrijdag 4 januari 2013

Kerken en klimaat

In mijn vorige bericht gaf ik aan de indruk te hebben dat onze geestelijke leiders nalatig zijn als het gaat om aandacht voor het probleem van de klimaatverandering.
Maar is dat ook zo?

In Nederland heeft de Raad van Kerken in 2009 een brochure uitgegeven "Klimaatverandering, het moment van de waarheid". Daarin staat o.a. het volgende:
"In de alledaagse actualiteit heeft klimaatverandering plaats gemaakt voor die andere crisissen, van financiële en economische aard. Op de langere termijn blijft klimaatverandering voor de wereld en haar bewoners het belangrijkste probleem en de grootste uitdaging van deze eeuw."
http://www.raadvankerken.nl/pagina/622/klimaatuitgave_ligt_klaar

Het Vaticaan heeft in 2008 een lijst van nieuwe zonden uitgegeven. Daarop prijkt ook de zonde 'vervuiling"
In de maanden daaraan voorafgaand deed de paus een aantal krachtige oproepen voor de bescherming van het milieu, door te zeggen dat gebeurtenissen als klimaatverandering van het grootste belang zijn geworden voor de hele menselijke soort’.

De Wereldraad van Kerken (2008):
‘Roept de kerken dringend op om hun morele houding in relatie tot de wereldwijde opwarming en klimaatverandering te versterken.'  
‘Roept op tot een diepe verandering in de verhouding ten aanzien van de natuur, economische politiek, consumptie, productie en technologische modellen’.

De 9 grootste wereldreligies hebben in 1995 samen de Alliance of Religion en Conservation (ARC) opgericht. Deze organisatie helpt de wereldreligies met het maken van plannen ter bescherming van het milieu, in het bijzonder op het gebied van klimaatverandering.
http://www.arcworld.org/

Dit alles overziende (en dit is lang niet alles) kan zeker niet gezegd worden dat onze geestelijke leiders in het geheel geen aandacht hebben voor het onderwerp klimaatverandering. 
Vraag is natuurlijk welke invloed geestelijke leiders hebben op politieke leiders. In onze westerse wereld is die invloed niet groot.
Een andere vraag is of de aandacht vanuit de koepelorganisaties wel voldoende doordringt naar de plaatselijke kerken en de leden van die kerken. Mijn indruk is dat het gevoel van urgentie nog onvoldoende doordringt.
Als we onze hoop op verandering moeten baseren op een verandering van onderop, dan zou je zeker van gelovigen mogen verwachten dat zij hierin voorop lopen. Gelovigen geloven in een schepper, een schepping en in een opdracht. Dus hebben gelovigen alle reden om op te komen voor het behoud van de schepping, nu het behoud van die schepping "de grootste uitdaging van deze eeuw" is (in de woorden van de Raad van Kerken).