Volgers

Welkom

Leuk dat je dit leest!
Mocht je belangstelling hebben in de toestand en toekomst van de wereld, en eventueel ook in al dan niet aanverwante zaken, dan is deze blog misschien iets voor jou.
Deze blog is, zoals men dat wel noemt, een themablog. Over het thema energie / klimaat.

Waarom deze blog?
Voor het verzamelen, ordenen en verspreiden van informatie over:
  1. de door de mens veroorzaakte klimaatverandering
  2. het einde van het tijdperk van de goedkope olie (waarschijnlijk ook het einde van het tijdperk van de economische groei).
Kennis over deze onderwerpen draagt hopelijk bij aan groter inzicht en bewustwording en ook tot gedragsverandering.

Geen vrolijke onderwerpen. Daarom zal ik proberen deze blog af en toe te verlichten met wat luchtiger onderwerpen (zoals God en Bob Dylan). Zie ook "Humor" onderaan de startpagina.
Ook zal ik proberen om niet alleen aandacht te besteden aan de problemen, maar ook aan de oplossingen. Want die zijn er zeker. En daar kan ieder van ons een steentje aan bijdragen.

Deze blog is bestemd voor in elk geval mijn naasten (familie, vrienden en bekenden), niet met de illusie dat deze blog een massapubliek bereikt. Dat is ook niet nodig, omdat er veel websites zijn met méér en betere informatie over deze onderwerpen. Zie de links hiernaast.

Zit mijn naaste omgeving te wachten op deze informatie?
Misschien niet. Op extra zorgen zit niemand te wachten. Ieder wil vooral plezier hebben in het leven en dat niet laten vergallen door doemscenario’s. Mede daarom ook aandacht voor praktische oplossingen, die voor de meesten van ons toepasbaar zijn.
Niemand is verplicht om tegen zijn zin kennis te nemen van deze informatie.
Op verjaardagsfeestjes is dit geen onderwerp, waar je makkelijk over praat. Het onderwerp is te complex om even kort uit te leggen. Een blog is hopelijk een geschikter instrument.

Wat moeten we met deze informatie?
Zoals gezegd, dragen kennis en inzicht hopelijk bij aan bewustwording en aan gedragsverandering.
Daarom onder het kopje "Oplossingen" een aantal links met praktische informatie voor ieder.
Via http://www.milieucentraal.nl/ krijg je toegang tot informatie over energie en milieu in het dagelijks leven.
Probeer wat minder vlees te eten. Het houden van vee leidt tot forse uitstoot van broeikasgassen. Zie
http://www.milieucentraal.nl/themas/milieubewust-eten/vlees.
Als je nadenkt over zonnepanelen op het dak van je huis, maar je vind dat te lastig, dan kun je via de landelijke cooperatie De Zonvogel  http://www.zonvogel.nl/  investeren in zonnepanelen, die elders worden geplaatst.
Als je wilt gaan nadenken over een leven zonder eigen auto dan kun je over het onderwerp autodelen terecht bij bijvoorbeeld http://www.greenwheels.nl/  of bij http://www.wheels4all.nl/ .
Op meerdere plaatsen in ons land hebben burgers zich verenigd in Transition Towns. Zij proberen in hun eigen omgeving te werken aan een duurzame energievoorziening. Zie http://www.transitiontowns.nl/.
Als je nadenkt over beleggen van je spaargeld dan kun je kiezen voor duurzaam beleggen, bv. via de ASN-bank, http://www.asn.nl/. Ook zou je kunnen kiezen voor beleggen in windenergie, via Meewind. Zie http://www.meewind.nl/ .
Als je overweegt een woning te kopen, dan maar beter niet in laaggelegen gebied. Zie http://www.ahn.nl/ voor de hoogtekaart van Nederland. Ik zelf woon 50 meter boven NAP, en dan ook nog op de tweede verdieping :-D




Waar haal ik de informatie vandaan?
De informatie komt niet van mijzelf. Ik ben geen klimaatwetenschapper.
De informatie heb ik deels opgedaan in mijn werk (als adviseur energie- en klimaatbeleid bij een gemeente, sinds 2002). Daarnaast heb ik met name het afgelopen jaar vrij veel gelezen over deze onderwerpen.


Waarom zou juist ik deze kennis moeten verspreiden? Dat hoort de overheid toch te doen?
De rijksoverheid schiet in mijn ogen tekort in de informatieverstrekking. In  de politiek gaat het vooral om de korte termijn, met het oog op de eerstkomende verkiezingen. Het gaat vooral over geld, werk, inkomen en pensioenen, economische groei. Het gaat vooral om het hier en nu.
Politici willen ook alleen maar problemen ter sprake brengen als ze de oplossingen klaar hebben.
Alternatieven voor olie zijn op dit moment onvoldoende aanwezig. We hebben (nog) geen backup-systeem.
Het klimaatprobleem oplossen kan alleen door fors in te grijpen in de productie en de consumptie. Geen politicus die dat durft, zeker niet in een democratie. Bevolkingspolitiek (om de bevolkingsgroei tegen te gaan) is al helemaal onbespreekbaar.
Daarbij komt dat voor sommigen de door de mens veroorzaakte klimaatverandering geen feit is, maar een mening. En meningen kun je negeren.
Als de overheid zou gaan waarschuwen voor dreigende ontwrichting van de samenleving door klimaatverandering of olietekorten dan heeft dat onmiddelijk gevolgen voor de economische groei. Bedoelde  waarschuwingen zouden direct het consumentenvertrouwen aantasten. En een laag consumentenvertrouwen geeft minder economische groei. En dat willen politici vermijden.


Berichten de media al niet voldoende over deze onderwerpen? Waarom een speciale blog?
Sommige media (o.a. dagblad Trouw) besteden inderdaad regelmatig aandacht aan deze onderwerpen.
Deze blog kan een aanvulling daarop zijn.

Hoe vaak zal er een nieuw bericht verschijnen op deze blog?
Dat weet ik nog niet precies, maar zeker niet dagelijks of wekelijks. Eén of enkele keren per maand zou al mooi genoeg zijn, lijkt me.
Daar komt bij dat alle informatie die ik op dit moment wil delen in principe nu al in deze blog te vinden is. Zie de tabs "Klimaatverandering" en "Oliecrisis". En zie ook de links, waarnaar ik verwijs.

 
Hoe zeker is het dat de informatie over klimaatverandering, waar deze blog naar verwijst, klopt?
Dat is niet 100% zeker. Volgens het IPCC (International Platform on Climate Change, de VN-organisatie, die ca. 2500 klimaatwetenschappers verenigt) is de door de mens veroorzaakte klimaatverandering “zeer waarschijnlijk”. Onder “zeer waarschijnlijk” verstaat het IPCC: meer dan 90% zeker. In 2013 zal het IPCC met een nieuw klimaatrapport komen. Het vorige rapport dateert van 2007.
In de wetenschap is 100% zekerheid niet snel te krijgen. Twijfel is inherent aan de wetenschap. Zeker als het gaat om zo iets complex als ons klimaat.
De afgelopen jaren is kritiek gegroeid op het IPCC, zowel op de werkwijze (de totstandkoming van rapporten) als op de inhoud van bepaalde conclusies.
Naar aanleiding van deze kritiek heeft onderzoek plaatsgevonden.
  •  internationaal, door de InterAcadamyCouncil (2011)
  •  in Nederland, in 2011, door de KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappers). Zie link.
Beide onderzoeken leidden tot de conclusie dat er weliswaar fouten staan in IPCC-rapporten, maar dat deze fouten de hoofdconclusies van het IPCC niet aantasten.
In ons land is het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) belast met onderzoek naar de wetenschappelijke basis van de conclusies van het IPCC. De KNAW houdt in deze toezicht op het PBL.
Verder is het Nederlandse klimaatonderzoek gebundeld in het PCCC (Platform Communication on Climate Change). Zie de link naar de website van het PCCC. Dit is een samenwerkingverband van 3 universiteiten en een zestal onderzoeksinstellingen (o.a. ECN, TNO en KNMI). Jaarlijks brengt het PCCC een brochure uit, getiteld "De staat van het klimaat" (gratis te bestellen). In deze brochure zijn o.a. verschillende (4) klimaatscenario's beschreven voor ons land. In 2013 komt het KNMI met 4 nieuwe klimaatscenario's. Deze nieuwe scenario's zullen warmer worden dan de huidige scenario's (heb ik gehoord).

Hoe zeker is het dat de informatie op deze blog over een oliecrisis voor 100% juist is?
Ook dat is niet 100% zeker. Zeker is dat de olieproductie wereldwijd een keer gaat pieken. Maar de meningen verschillen over de vraag wanneer dat zal zijn. En ook over de vraag wat daarvan de gevolgen zullen zijn. Hoe langer de piek op zich laat wachten, hoe meer tijd we hebben om alternatieven voor olie te bedenken.


Hieronder een link naar een interview met econoom Jeremy Rifkin (EenVandaag 2009). In 27 minuten een samenvatting van de verschillende crises, die op ons af lijken te komen.

http://www.youtube.com/watch?v=m9wM-p8wTq4

Zijn er geen betere sites met informatie over klimaatverandering en oliecrisis?
Die zijn er zeker. Zie bijvoorbeeld de links, waar ik naar verwijs. Probleem met internet is misschien dat er teveel informatie is over alles. Een blog als deze kan misschien helpen, voor wie daar behoefte aan heeft, de weg te vinden in de vele informatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten