Volgers

Oliecrisis

Peakoil
Tot een paar jaar geleden had ik nog nooit van peakoil gehoord. Inmiddels heb ik daar vrij veel over gelezen.
Het is een feit dat de oliewinning eens gaat pieken. Daarna zal een min of meer geleidelijk verval in de oliewinning gaan optreden. Het is hoogst waarschijnlijk dat de vraag naar olie verder blijft stijgen. Dit steeds verdere uiteenlopen van vraag en aanbod zal voor grote problemen gaan zorgen, tenzij op tijd alternatieven voor olie voorhanden zijn.
De problemen worden allereerst zichtbaar aan de hand van stijgende olieprijzen. Dat is al een aantal jaren aan de gang. In 2002 kostte een vat olie nog 30 dollar. De laatste jaren zit de prijs rond de 100 dollar per vat.
Peakoil op zich wordt door niemand betwist. Onzeker is nog wanneer de piek zal plaatsvinden. En wat precies de gevolgen zullen zijn.

Wanneer gaat de olieproductie pieken?
Sommige deskundigen menen dat de piek rond 2008 is geweest, omdat de olieproductie sindsdien nooit hoger is geweest dan ca. 85 miljoen barrels (olievaten van 159 liter) per dag. Maar dat kan met de economische crisis te maken hebben.
De meeste onafhankelijke deskundigen verwachten dat de piek dit decennium zal plaatsvinden. Daarna zal de oliewinning gestaag gaan dalen. Er is nog voor vele tientallen jaren olie, maar waarschijnlijk onvoldoende om aan de groeiende vraag tegemoet te komen. Het tijdperk van de goedkope olie is in elk geval voorbij.

Gevolgen peakoil
Het tijdperk van de goedkope olie begon rond 1850, na de eerste vondsten in Amerika.
Goedkope olie is een belangrijke reden geweest voor de economische groei van de afgelopen decennia.
Een andere belangrijke reden was de geldschepping via kredieten (hierdoor werd geld gegenereerd dat er niet was; geld waarmee geinvesteerd kon worden).
Als het tijdperk van de goedkope olie voorbij is, en er zijn onvoldoende alternatieven, dan is waarschijnlijk ook het tijdperk van voortgaande economische groei voorbij (temeer omdat ook de schuldenproblematiek ons boven het hoofd begint te groeien). Dan gaat waarschijnlijk het tijdperk van de krimp beginnen.
Zonder economische groei kunnen we onze schulden niet afbetalen. Daarom roepen politici altijd dat economische groei noodzakelijk is, en in zekere zin hebben ze daar dus ook gelijk in. Als we onze schulden niet kunnen afbetalen, dan zullen de instanties die ons het geld geleend hebben grote verliezen gaan leiden.
Een grote financiele en economische crisis zal het gevolg zijn. Met grote werkeloosheid, minder inkomsten voor de overheid en grotere uitgaven voor de overheid (uitkeringen).
Het wereldtransportsysteem is grotendeels afhankelijk van olie. Zonder goedkope olie zal het mondiale transport, van goederen en van mensen, fors gaan verminderen en mogelijk in elkaar klappen. Dit zal gevolgen hebben voor bv. de globalisering. In plaats van ver weg wordt het dichter bij huis. Dit geldt bv. voor de voedselvoorziening, de maakindustrie en het toerisme.
Niet alleen het transport is afhankelijk van olie. Dit geldt ook voor de landbouw en de industrie. Ook in die sectoren zullen zich grote problemen gaan voordoen.
Geluk bij een ongeluk: ook voor oorlogvoeren is veel olie nodig. Dus zonder olie misschien eindelijk geen oorlog meer. Of gaan we dan weer met zwaarden vechten?
Alternatieven voor olie zijn op dit moment onvoldoende aanwezig. De transitie naar een maatschappij zonder olie vergt enkele tientallen jaren. Mogelijk zijn we inmiddels te laat.

Waarom vertellen onze politici ons dit niet?
Politici praten alleen over problemen als ze ook de oplossing hebben. Voor het probleem van de peakoil hebben ze op dit moment geen oplossing. Daarom hopen ze dat het moment van de peakoil nog even op zich laat wachten.
Onze overheid laat zich op energiegebied adviseren door het IEA (Internationaal Energie Agentschap). Het IEA is een organisatie van 28 westerse  landen, opgericht in 1974. Nederland is een van de oprichters.
Het IEA heeft in 2011 de verwachting uitgesproken dat de productie van conventionele (ruwe) olie wereldwijd momenteel op zijn hoogtepunt zit. Maar het IEA meent dat het huidige productieniveau nog wel tot 2030 in stand kan blijven, dankzij olievelden die nog ontwikkeld moeten worden en dankzij nieuwe velden, die nog gevonden moeten worden.
De noodzakelijke groei van de productie (in verband met de stijgende vraag) zou dan uit onconventionele olie (teerzandolie) moeten komen. De vraag is dus hoe sterk de vraag naar olie de komende jaren blijft toenemen. Feit is dat het EIA vanaf 2007 haar voorspellingen elk jaar naar beneden toe heeft bijgesteld. In 2007 ging het EIA nog uit van 118 miljoen vaten per dag in 2020. In 2010 verwachtte het EIA een groei in de olieproductie  naar 104 miljoen vaten per dag in 2020.
Zie ook onderstaande link over het pessimistischer wordende EIA.
http://www.businessinsider.com/everyone-missed-it-but-the-eia-just-totally-confirmed-peak-oil-2010-6#ixzz0qCWvm2qP
Critici van het IEA wijzen er op dat dit het IEA een organisatie van landen (overheden) is. Het is voor een overheid niet goed mogelijk om te roepen dat er op korte termijn een probleem is, terwijl nog geen oplossing aanwezig is. Daarom zegt het IEA, aldus de critici, dat er op korte termijn nog geen probleem is.
Veel onafhankelijke deskundigen zien de peakoil dus al dit decennium plaatsvinden.
De critici wijzen er op dat de olievelden, die nog ontwikkeld en gevonden moeten worden, in het algemeen moeilijk winbare, en dus dure, velden zullen zijn. Het laaghangend fruit is nl. al geplukt. Dit bevestigt het beeld dat het tijdperk van de goedkope olie voorbij is.

Meer over dit onderwerp via de links op de startpagina.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten