Volgers

Klimaatverandering

Hieronder kort in eigen woorden een samenvatting van de klimaatproblematiek. Voor de rest verwijs ik hieronder naar websites met veel meer en betere informatie. En zie ook de links hiernaast.

Toename CO2-uitstoot
Het gaat om het aantal deeltjes (ppm: parts per miillion) CO2 in onze atmosfeer. Die deeltjes zorgen nl. voor het opwarmende effect.
Bij het begin van de industriĆ«le revolutie (ca. 1860) was dat aantal ca. 290 ppm CO2. Sindsdien is de uitstoot van CO2 toegenomen door de verbranding van fossiele brandstoffen (olie en gas).
We zitten momenteel op ca. 390 ppm CO2.
Met name de laatste 60 jaar is de groei fors geweest. Rond 1950 zaten we op ca. 310 ppm CO2.
De concentratie nu (ca. 390 ppm) is de hoogste CO2-concentratie in 650.000 jaar.
Als gevolg van deze toename is de wereldwijde temperatuur al gemiddeld ca. 0,8 - 1,0 graden gestegen, ten opzichte van de temperatuur in 1860.
Wetenschappers noemen de grens van 450 ppm CO2 in de atmosfeer cruciaal. Als we boven die grens uitkomen, dan leidt dat waarschijnlijk tot een temperatuurstijging van meer dan gemiddeld 2 graden wereldwijd.

Gevolgen

  • smeltende gletsjers, met gevolgen voor de drinkwatervoorziening van miljoenen
  • opdroging rivieren en meren, met gevolgen voor de bewoners in die gebieden (o.a. hongersnoden)
  • klimaatvluchtelingen
  • zeespiegelstijging door smeltend ijs 
  • meer weersextremen (orkanen, regenval, maar ook droogte).
Vast staat dat de temperatuur verder blijft stijgen, zelfs als we morgen stoppen met CO2-uitstoot. Dat komt doordat de CO2 die we vandaag uitstoten pas over een aantal jaren zijn opwarmend effect in de atmosfeer krijgt.
De grote meerderheid van de wetenschappers meent dat het van cruciaal belang is de temperatuurstijging tot maximaal 2 graden te beperken. Bij een stijging van meer dan 2 graden acht men nl. de kans groot dat het klimaat "op hol slaat", waardoor we onvermijdelijk toegaan naar een temparatuurstijging van 4- 7 graden gemiddeld wereldwijd. Dat zou betekenen dat aanzienlijke delen van de wereld onbewoonbaar worden, door hitte, droogte en door overstromingen.
De wereld zal overigens niet vergaan. Grote delen van de wereld zullen bewoonbaar blijven. Maar dat zal een andere wereld zijn dan die we nu kennen.

Hoe zeker is dit alles?
Het is niet 100% zeker. De meeste wetenschappers denken dat het "zeer waarschijnlijk" is (kans > 90%).
In 2013 komt het IPCC (de VN) met de nieuwste rapportage. De huidige rapportage dateert van 2006.

Wat doen we er aan en heeft dat effect?
De internationale gemeenschap begon pas eind vorige eeuw een beetje wakker te worden. Hoewel de eerste waarschuwingen al dateren van begin vorige eeuw. Voor het eerst in 1997 (Kyoto) werden internationale doelstellingen geformuleerd om de CO2-uitstoot te verminderen. In 2020 moet de CO2-uitstoot wereldwijd 30% lager zijn dan de uitstoot in 1990.
Op dit moment is geen sprake van daling van de CO2-uitstoot. Integendeel, de uitstoot is wereldwijd met 40% gestegen ten opzichte van 1990. Dit ondanks door overheden ingezet beleid, gericht op energiebesparing en op inzet van duurzame energie (uit bv. zon, wind of biomassa).
Gelet op het feit dat het beleid tot nu toe onvoldoende effect heeft verwacht 86% van de wetenschappers  dat we de 2-graden doelstelling niet gaan halen (zo blijkt uit een enquete op de klimaattop in Kopenhagen in 2009).

Als je kijkt naar de formule van Paul Ehrlich dan is het ook bijna onmogelijk om optimistisch te zijn over onze kansen om de doelstellingen te halen.

I = P x A x T

I = milieu-effect
P = bevolkingsgroei
A = inkomensniveau
T = technologie-efficiency van de industriele productie.

Van P weten we dat de bevolking blijft groeien van 7 miljard nu naar 9 miljard in 2050.
Van A weten we dat het inkomensniveau wereldwijd een stijgende tendens vertoont, met name in landen als China, India, Brazilie, Rusland en ontwikkelingslanden.
Dus zelfs al zijn de technologische ontwikkelingen zeer positief dan nog is het bijna onmogelijk om de nadelige milieueffecten tot staan te brengen, laat staan te verminderen.
De optimisten onder ons, die de oplossing van de techniek verwachten, onderschatten waarschijnlijk het effect van de bevolkingsgroei en van de inkomensgroei.

Meer informatie op diverse websites

Oorzaken klimaatverandering
zie link naar klimaatportaal PCCC (Nederlands samenwerkingsverband van 3 universiteiten en 6 onderzoeksinstituten, waaronder het KNMI)
http://www.klimaatportaal.nl/pro1/general/start.asp?i=0&j=0&k=0&p=0&itemid=49

Gevolgen klimaatverandering, volgens het PCCC
http://www.klimaatportaal.nl/pro1/general/start.asp?i=0&j=0&k=0&p=0&itemid=1162

Zie ook de website van het KNMI. Overigens maakt het KNMI onderdeel uit van het PCCC. Dus de informatie wijkt op hoofdlijnen niet af van die van het PCCC.
http://www.knmi.nl/klimaatverandering_en_broeikaseffect/

Op onderstaande link van het KNMI staan de klimaatscenario's voor Nederland, als gevolg van de klimaatverandering. Deze scenario's dateren uit 2006. In 2013 verschijnen nieuwe scenario's. Ik heb gehoord dat de nieuwe scenario's warmer zullen worden dan de scenario's uit 2006.
http://www.knmi.nl/klimaatscenarios/knmi06/index.php

Nog een actueel bericht, dat in april 2012 verscheen op de site van het PCCC.
http://www.klimaatportaal.nl/pro1/general/start.asp?i=1&j=2&k=0&p=0&itemid=1241&folder=april&title=19
De mondiale uitstoot van het belangrijkste broeikasgas CO2 is in 2010 opnieuw gestegen.
Sinds 1990 is de uitstoot wereldwijd met ruim 40% gestegen. Terwijl de wereldwijde doelstellingen gericht zijn op reductie ten opzichte van het niveau van 1990. De groei van de uitstoot komt niet zozeer van de westerse industrielanden maar vooral van landen als China en opkomende ontwikkelingslanden. Daar wil iedereen ook een auto, een koelkast, een airco, een eigen blog en noem maar op. En wie kan ze dat kwalijk nemen? Wij in elk geval niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten