Een oliecrisis is niet nieuw. Ook Jezus waarschuwde al voor een oliecrisis.
Lees de gelijkenis van de wijze en dwaze maagden in Mattheus 25: 1-13:
"Dan zal het Koninkrijk der hemelen vergeleken worden met tien maagden, die haar lampen namen en uittrokken, de bruidegom tegemoet. En vijf van haar waren dwaas en vijf waren wijs. Want de dwaze namen haar lampen mede, maar geen olie; doch de wijzen namen olie in haar kruiken, met haar lampen. Terwijl de bruidegom uit bleef, werden zij allen slaperig en sliepen in. En midden in de nacht klonk een geroep: De bruidegom, zie, gaat uit hem tegemoet! Toen stonden al die maagden op en brachten haar lampen in orde. En de dwaze zeiden tot de wijze: geeft ons van uw olie, want onze lampen gaan uit. Maar de wijze antwoordden en zeiden: Neen, er mocht niet genoeg zijn voor ons en voor u; gaat liever naar de verkopers en koopt voor uzelf. Doch terwijl zij heengingen om te kopen, kwam de bruidegom, en die gereed waren, gingen met hem de bruiloftszaal binnen, en de deur werd gesloten. Later kwamen ook de andere maagden en zeiden: Heer, heer, doe ons open! Maar hij antwoordde en zeide: Voorwaar, ik zeg u, ik ken u niet. Waakt dan, want gij weet de dag noch het uur."
Dwaasheid is:
- vertrouwen dat je voldoende olie hebt
- vertrouwen dat, mocht je olie toch opraken, je medemens wel wat van zijn olie zal afstaan.
Wijsheid is, in onze situatie:
wetende van de slinkende olievoorraden,
wetende dat de vraag naar olie exponentieel blijft groeien, en
wetende dat het verbranden van olie bijdraagt aan het broeikaseffect
op tijd zorgen voor duurzame alternatieven.
In deze gelijkenis is olie een voorwaarde om naar een feest te kunnen gaan.
Ook in onze tijd gaat dit op. Zonder olie geen feest meer. Met name dankzij de overvloedige goedkope olie van de afgelopen 150 jaar is er grote economische groei geweest. Voor veel mensen, waaronder ikzelf, lijkt het leven dan ook een feest, althans in materiële zin.
Deze goedkope olie is nu bijna op. De olieproductie wereldwijd piekt binnenkort en zal daarna gaan dalen.
De vraag blijft stijgen, in alternatieven is nog onvoldoende geïnvesteerd. Gevolg: stijgende prijzen en crisis, o.a. in ons transportsysteem. Zeventig procent van de olie gaat naar transport (vliegverkeer, autoverkeer, scheepvaart). Gebrek aan (goedkope) olie kan het einde van de globalisering betekenen.
Meer weten? Zie onderstaande filmpjes over peakoil op youtube.
http://www.youtube.com/watch?v=DMQd5nGEkr4 (10 min.)
http://www.youtube.com/watch?v=4IwtAQzrfiw&feature=related (5 min)
http://www.youtube.com/watch?v=IWGsnW_NnxE&feature=related (4 min)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten