Volgers

dinsdag 1 mei 2012

Evangelie

Een tijdje terug hoorde ik onze dominee zeggen dat het evangelie (de goede boodschap) in feite haaks staat op ons leven.
Ik denk dat hij bedoelde dat wij mensen het moeilijk vinden om:
  • te erkennen dat wij zondaars zijn, tegen Gods wil ingaan
  • onze levensstijl te moeten veranderen, minder ik-gericht en meer gericht op God, onze naaste en de wereld
  • te accepteren dat ongehoorzaamheid aan deze boodschap negatieve gevolgen heeft.
Omdat deze boodschap haaks staat op ons leven, is het het makkelijkst om te zeggen, dat God niet bestaat. Dan zijn wij geen zondaars, dan is er geen autoriteit boven ons, naar wie we moeten luisteren, dan zijn we onze eigen baas en mogen we zelf beslissen hoe we leven.

Ik denk dat de (slechte) boodschap van de klimaatverandering ook haaks staat op ons leven.
  • Het is voor ons moeilijk te erkennen dat het onze schuld is dat het klimaat zodanig verandert, dat  delen van de wereld onleefbaar dreigen te worden. Dat is des te moeilijker om te erkennen omdat de gedragingen waar het om gaat ons in eerste instantie heel onschuldig voorkomen: autorijden, vliegen, ons huis verwarmen, vlees eten, electriciteit gebruiken. Iedereen doet dat toch? Dat doen we toch altijd al? Wat is daar mis mee? We beseffen onvoldoende dat het probleem vooral veroorzaakt wordt door de schaal waarop we dit alles doen. Nu met 7 miljard mensen, in 2050 met 9 miljard. In de jaren 50 vlogen we met 25 miljoen mensen per jaar over de aarde. Vorige maand werd bekend dat nu 1 miljard mensen per jaar het vliegtuig pakken.
  • Het is voor ons moeilijk om onze levensstijl te veranderen. Zonder ons er van bewust te zijn zijn we verslaafd aan energie.Veel van wat we doen is gewoontegedrag. We doen het altijd al, en alle mensen om ons heen doen het ook. Dus waarom zou ik mijn levensstijl moeten veranderen?
  • Het is voor ons moeilijk te accepteren dat als wij onze levensstijl niet veranderen dit grote gevolgen zal hebben voor onze kinderen en kleinkinderen. Dat is inderdaad nog nooit vertoond. Nog nooit heeft de mensheid het wereldklimaat veranderd. Er zijn in het verleden wel klimaatveranderingen geweest, maar die werden niet door de mens veroorzaakt.
Daarom is het het makkelijkst om te zeggen dat het klimaatprobleem niet bestaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten